top of page
Keresés
  • Szerző képeKrisztina Szikra

Zöld lámpát kapott a piros gomb #kézilabda

Az EHF elsőként a júniusi Final4-on vezeti be az edzői óvás-t, aminek egyik eleme a mérkőzés utolsó percében egy piros gomb megnyomásával „azonnal bejelentett” coach’s challenge. A közvetítések egyre inkább hasonlítanak egy fordulatos akció thrillerre, szinte látom, ahogy a mérkőzés utolsó percében a kamera egyik sarkában megjelennek a piros gombok, és fölöttük egy – egy remegő kézfej… A végjátékban - különösen közel egyenlő állás esetén - nagy nyomás alatt hozott edzői döntéseket, a játékosok erre adott reakcióját eddig is különösen érdekes volt figyelni, a „piros gomb” kezelése, a szakmai stáb együttműködése egyre forróbb helyzeteket és szakmai-, nézői élményt ígérnek.

A közelmúltban a Magdeburg két szoros mérkőzésén a végjáték utolsó időkérésekor az edző és az irányító párbeszédébe belehallgathattunk, és pillanatokkal később a pályán tanúi lehettünk a megvalósításnak. Az első esetben a Kiel ellen egyenlő állásnál támadott a Magdeburg, a bírók passzívot jeleztek, ekkor kért időt az edző Bennet Wiegert. A pályára visszatérő irányító Kristjansson a megengedett négy passz helyett ötödikre juttatta el a labdát Kay Smitsnek, így a lőtt gól érvénytelen lett, maradt a döntetlen. Hat nappal később a kupadöntőn a Löwen ellen, utolsó percek, támad a Magdeburg, passzívot ítélnek, időt kér Wiegert. Sajnos csak annyit sikerült elcsípni, hogy Kristjansson visszakérdez; „elsőre lőjem?”, az edző válasza „nem”, majd a pályán elsőre betör és kiharcol egy büntetőt (végrehajtónak Smits-t jelölik ki, a kapus kivédi).

Mit nem adnék, ha a résztvevőknek feltehetném a kérdéseimet, de ez ügyben sajnos továbbra is csak a „kanapéról szakértve” követhetem az edző és irányító fejlődését. Az új szabály bevezetésével az edző érzelmi stabilitása, stresszkezelése még nagyobb szerepet kap.

Valószínűleg a szakmai stábok a coach’s challenge-re mint egy újabb változóra már felkészülés közben vannak, építik be a stratégiájukba, kezelik valahogy az új taktikai elemet, tréningezik, menedzselik önmagukat, hogy itt is, ebben is előnyhöz jussanak.


42 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

EHF will introduce coach's challenges during the June Final4, including "the last minute coach's challenge" where coaches can immediately request a review by pressing a red button. TV broadcasts are

bottom of page